Perine; vajina ile anüs (makad) arasında kalan genital bölgenin ismidir. Genellikle doğum dikiş izlerinin düzeltilmesi, estetik olarak daha düzgün bir hale getirilmesi ‘perineoplasti’ yani ‘perine bölgesi estetiği’ olarak bilinmektedir. Ancak doğum yapmamışlara da ‘perine’ adı verilen vajina ile anüs arasında katlantılar, cilt fazlalık ve kırışıklıkları nedeniyle perineoplasti (perine bölgesi estetiği) yapılabilmektedir.
Bazı kadınlarda doğum sonrası dikiş izleri hiç görünmezken, bazılarında bu izler oldukça belirgin halde olabilmektedir.
Doğum dikiş izleri genel olarak;
Doğum sonrası dikiş bölgesinde enfeksiyon gelişmesi,
Atılan doğum dikişlerinin açılması,
Doğum dikişlerindeki hatalı tekniklere bağlı olarak gelişmektedir.
Özellikle zor ve travmatik doğumlardaki yırtıklar daha fazla olmakta, yara iyileşiminin gecikmesine bağlı olarak skar oluşma riski de artmaktadır.
Perine estetiği hakkında bilgi sahibi olmak isteyen kişiler, özellikle perine estetiği nasıl yapılır? Sorusunun cevabını aramaktadır. Perine estetiği ameliyatı, genellikle genel anestezi altında ancak bazı durumlarda lokal anestezi ile gerçekleştirilen bir operasyon olarak, yaklaşık bir saat kadar süren ve ayakta gerçekleştirilen bir prosedürdür.
Ekstra bir durum oluşmadığı takdirde hastanede yatış gerektirmemekte ve kısa bir iyileşme sürecinin ardından kişiler hem sağlıklarına hem de estetik bir vajina görüntüsüne sahip olabilmektedir. Perine estetiği ameliyatı, arka vajina duvarına açılan “V” şeklinde bir kesi ile gerçekleştirilmektedir.
Bu kesinin içerisinde perine bölgesinde yer alan çıkıntılar, yara dokusu ve diğer tüm hasar ve kusurlar bu operasyon sürecinde giderilmekte, ameliyat nedenine ve vajina durumuna bağlı olarak bajina kasları gevşetilmekte veya gerilmektedir.
Tüm bu işlemlerin ardından açılan kesi dikilmekte ve perine estetiği ameliyatı sonlandırılmaktadır. Ameliyatın ardından hastane yatışı gerekmediği için 2-3 saatlik bir beklemenin ardından hastanın eve gitmesinde herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.
Perine estetiği sonrası kişileri bir iyileşme süreci beklemekte ve bu süreçte doktorun tavsiyelerine harfiyen uyularak dikkat edilmesi gerekmektedir. Perinoplasti iyileşme süreci içerisinde ağrı ve rahatsızlık hissi çok yüksek olmamakta, genellikle hafif bir ağrı ile bu süreç ilerlemektedir. Bu ağrıların hafifletilmesi adına doktor tarafından önerilen ağrı kesici veya çeşitli ilaçlar kullanılabilmektedir.
İlk süreçte vajinada az miktarda akıntı veya küçük miktarlarda kanama görülebilmektedir ancak bunlar son derece normal olarak gerçekleşmektedir. Ameliyat sonrası genel anestezi sebebiyle ilk 48 saat içerisinde mide bulantısı ve baş dönmesi kişilerde görülebilmekte ancak sonra kendiliğinden ortadan kaybolmaktadır. Perinoplasti iyileşme sürecinde dikkat edilmesi gereken hususlar ise şöyledir;
Perinoplasti sonrası ilişki hususunda mutlaka ilk 6 hafta cinsel ilişkiye girilmemesi gerekmektedir.
Ağırlık kaldırma, bisiklete binme, açma germe hareketleri gibi aktivitelerden ilk 1,5 ay uzak durulması gerekmektedir.
Bu süreçte kişilerin tampon kullanmaması gerekmektedir.
Kişiler ameliyattan sonra 2 gün içerisinde günlük hayatına dönebilmektedir.
Kesi bölgesinin mutlaka kuru ve temiz tutulması gerekmektedir.
Dikişler doktor tarafından alınmamakta, ameliyat sonrası iki hafta içerisinde kendiliğinden çözülmektedir.
Özellikle iyileşme sürecinde bol lifli beslenmek ve bol su içmek önemlidir.