Korunma Yöntemleri
Cinsel İlişkide Korunmak Neden Önemlidir?
Eğer gebelik istenmiyor ve planlanmıyorsa korunma yöntemleri çiftler için oldukça önemlidir ve istenmeyen sonuçlar öncesinde düşünülmesi gerekir. Korunmasız ilişkiler sonunda istenmeyen gebelikler çiftler için psikolojik sorunları da beraberinde getirebilir. İlerleyen süreçte kürtaj, yani gebeliği sonlandırma işlemine gerek kalmaması ve çiftlerin yıpranmaması için korunmak elzemdir.
En sağlıklı Gebelikten Korunma Yöntemi Nelerdir?
En sağlıklı yöntem kişiden kişiye değişebilir. Hastanın yaşı, genel sağlık durumu, adet düzeni ve kanama miktarına, ilişki sıklığına göre hangi yöntemin size uygun olduğuna bir kadın doğum uzmanı ile görüşerek muayene olup beraber karar verebilirsiniz.
Kadınlar İçin Korunma Yöntemleri
Doğal ya da doğal olmayan kadın korunma yöntemleri mevcuttur. Korunma yöntemleri sadece kadınların ya da sadece erkeklerin tek başına yapması gereken bir karar değildir. Çiftlerin birlikte vereceği karar ile korunmak her birey için mümkündür. Prezervatifsiz korunma yöntemleri sayesinde doğal yollardan ya da farklı şekillerde korunmak mümkündür.
- Spiral (rahim içi araç): Rahme yerleştirilen, T şeklinde, ucundan ip ile vajinal kanaldan çıkarılmak için özelleşmiş yapıya sahip rahim içi aparatıdır. Bu aparat yeterli doğum sayısına ulaştığına karar veren ve uzun süre gebelik düşünmeyen kadınlar tarafından sıkça tercih edilir. Bakır ve hormon salgılayan tipleri sayesinde sperm hareketlerini rahim içinde azaltır ya da döllenme ortamının oluşmasını engeller. 5-10 yıla kadar kullanım süresi ve %99 oranında korunma sağlar.
- Doğum kontrol hapları: Hapların tiplerine göre farklı düzenlerde kullanılması gereken doğum kontrol hapı, östrojen ve progesteron hormonu salgılanmasını uyararak döllenmeyi engeller. %93 oranda yüksek korunma sağlar.
- Enjeksiyon: 2 aylık ya da 3 aylık takiplerle deri altına enjekte edilen hormonlarla sağlanan doğum kontrol yöntemidir. %96 koruma sağlar.
- Deri altı kapsül: Kol içine ve deri altına yerleştirilen küçük bir silikon kapsül ile aylık hormonal kontrol sağlanır. Döllenme ve yumurtlamayı engeller. Gebelik şüphesi olmayan bir dönemde uygulanan kapsüller sayesinde 3-5 yıla kadar ve %99 oranında korunma sağlanır.
- Diyafram: Rahim ağzına ilişkiden önce yerleştirilen küçük, kauçuk yapıdaki kubbe şeklinde bir araçtır. İlişki sırasında meninin rahme ulaşmasını engeller. Yıkanıp kullanılabilir. İlişkiden 6 sat sonra çıkarılabilir. %87-90 oranında koruyucudur.
- Kadın kondomu: Erkeklerin kullandığı ve her ilişkide yenilenmesi gereken kondomlar kadınlar için de farklı bir yapıyla kullanım sağlar. Kadın kondomu da ilişki öncesi rahim ağzına yerleştirilen, lateks bir kondomdur. Spermler buraya dolacağından ve rahme ulaşmayacağından, ilişkiden sonra çıkarılmalıdır. %80’e yakı korunma sağlar.
- Spermisid: Spermin rahim içinde tüplere kadar ilerlemesi için sperm hareketlerinin sağlıklı olması gerekir. Spermisid ilaçlar sayesinde sperm hareketleri engellenir ve döllenme gerçekleşmez. %70-80 oranında korunma sağlar. En güvenilir korunma yöntemleri için spermisid tek başına değil, rahim içi araç, kondom ya da diyafram gibi araçlarla birlikte kullanılmalıdır. Bu sayede korunma oranı %90 95 kadar olabilir.
- Tüp ligasyonu: Yeterli doğum sayısına ulaştığını ya da doğum yapmak istemediğini belirten kadınlar için yapılan tüpleri bağlama işlemdir. Yumurtlama ile yumurtanın rahme ulaşması ve döllenme işlemi burada gerçekleşir. Tüpler bağlandıktan sonra döllenme ihtimali %0’a yakındır.
- Emzirme: Doğum sonrası ilk adet dönemine kadar olan birkaç ayda emzire nedeniyle kadınlarda doğal bir korunma mekanizması oluşur. İlk 6 ay içinde ilişki olsa da döllenme olmaz ve koruyuculuk oranı yüksek olan bir doğal korunma yöntemidir.
- Takvim yöntemi: Kadınlarda menstural döngü takip edilerek döllenme ve yumurtlama zamanı tespit edilebilir. Bu tarihler bilindiğinde ve takvime göre ilişki yaşadığında doğum kontrolü ve planlı gebelikler mümkündür.