Kapalı Polip Ameliyatı

Kapalı Polip Ameliyatı

Polipler, vücudun farklı bölgelerinde oluşabilen ve çoğu iyi huylu olan tümör yapılarıdır. Kadınlarda en sık görüldüğü bölgelerin başında ise rahim gelir. Genellikle iyi huylu olmalarına rağmen, polipler büyüdükçe üreme sisteminde bazı işlev bozukluklarına yol açabilirler. Fazla kanamalara, adet düzensizliklerine yol açabilir ya da bulunduğu konum itibariyle gebeliği engelleyici özellikte olabilirler. Bu durumda, poliplerin cerrahi ile çıkarılması, en başarılı tedavi yöntemidir.
Günümüzde, polip ameliyatlarının neredeyse tamamı kapalı yöntemle yapılmaktadır. Kesi olmadan yapılan bu ameliyat ile kişi kısa sürede günlük yaşamına dönebilir. Kapalı polip ameliyatlarında en çok kullanılan yöntem ise histeroskopidir.

Servikal Polip (Rahim Polipleri) Nedir?

Tıp dilinde endometrial polip olarak adlandırılan rahim polipleri, rahim dokularına yerleşen polip yapılarıdır. Rahim polipleri, üreme çağındaki tüm kadınlarda görülebilir. Genellikle küçük boyutlardadır bu nedenle sadece gözlem ile takip edilirler. Ancak poliplerin büyümesi, gebe kalma ile ilgili zorluklara yol açabilir. Ya da adet düzenini olumsuz etkileyebilir. Bu durumda, poliplerin cerrahi ile çıkarılması tercih edilir.

Polipler Nasıl Tedavi Edilir?

Küçük boyutlu poliplerin tedavisi için genellikle takip yeterli olabilir. Bu polipler, kişinin günlük yaşamını etkilemez ve varlığı kişiye zarar vermez. Ancak poliplerin kanseröz özellik gösterdiği durumlarda ya da gebeliği/adet kanamalarını engellediği durumlarda cerrahi ile çıkarılması gerekir. Polip tedavisinde en çok kullanılan yöntem ise kapalı polip ameliyatı olarak bilinen histeroskop ile polip ameliyatıdır.

Kapalı Polip Ameliyatı (Histeroskopi ile Polip Tedavisi) Nedir?

Günümüzde, kadın hastalıkları ve doğum alanında uygulanan tedavilerin büyük bir çoğunluğu histeroskopi ve laparoskopi ile yapılmaktadır. Bu yöntemler, kapalı cerrahi olarak da bilinir. En büyük avantajı; ameliyat sonrası enfeksiyon riskini ciddi oranda düşürmesidir. Bu nedenle hastalarımız, polipler alındıktan kısa bir süre sonra iş ve sosyal yaşamına geri dönebilmektedir.
Histeroskopi ile yapılan polip ameliyatlarında, rahim içi, “histeroskop” adı verilen, özel bir kamera ile incelenir. Poliplerin yeri saptandıktan sonra, uygun yöntemlerle cerrahiye başlanır ve polipler çıkarılır.

Kapalı Polip Ameliyatı Neden Yapılır?

Yukarıda da belirttiğimiz gibi tüm poliplerin cerrahi ile çıkarılması gerekmez. Ancak bazı polipler, kadın sağlığını olumsuz etkiler. Poliplerin cerrahi ile çıkarılması gereken durumlar:

  • Poliplerin gebeliği engellemesi.
  • Tekrarlayan düşüklere neden olması.
  • Adet kanamalarının miktarında değişimler meydana getirmesi. Adet kanamasının azalması ya da aşırı fazla olması.
  • Adet sancılarının daha şiddetli olması, adet dönemlerinin zor geçmesi
  • Adet düzensizliğine neden olması olarak sıralanabilir.


Kapalı Polip Ameliyatının Avantajları Nelerdir?

Poliplerin çıkarılmasını sağlayan, oldukça güvenli bir işlemdir.
Açık ameliyat ile çıkarılan poliplerde, ameliyat sonrası yapışıklık oluşma riski fazladır. Kapalı polip ameliyatı, rahim içi yapışıklık riskini minimuma indirir.
Herhangi bir cerrahi kesi olmadığı için ameliyattan sonra karın ve kasık bölgesinde iz kalmaz.
Ameliyat sonrası ağrı ve acı şikâyeti oldukça azdır.

Kapalı Polip Ameliyatı Ne Kadar Sürer?

Kapalı polip ameliyatı İstanbul, genel olarak 30 – 45 dakika içerisinde tamamlanır. Kapalı polip ameliyatlarında iyileşme süreci kısa da olsa, ameliyat sonrası enfeksiyon riskine karşı dikkatli olmak gerekir. Bu nedenle hastalarımızın ameliyat sonrasında da kişisel hijyene maksimum özen göstermesi, bir süre cinsel ilişkiden ve sauna, hamam vb. ortak kullanım alanlarından kaçınması tavsiye edilir.

 

Hizmet - Kapalı Polip Ameliyatı