Gebelikte Beslenme

Gebelik kadın hayatında çok özel bir dönemdir.Bu dönemde anne adayının bebeğini de düşünerek beslenmesi hem kendi açısından hemde bebeği açısından oldukça önemlidir.

Gebelikte Kalori İhtiyacı Ne Kadardır?

Gebelikte günlük kalori alımı ortalama 2200-2900 kalori olarak kabul edilir. İlk üç ayda gebenin bebeği için ekstra kalori alması gerekli değildir. İkinci üç ayda ek olarak 300-350 kalori alması tavsiye edilir. Son 3 ayda ise anne adayı hamile olmadığı döneme göre 400-450 ek kalori almalıdır.

Gebelikte Uzak Durulması Gereken Besinler

Salam, sucuk, sosis, pastırma gibi sakatat ürünlerinden kaçınılmalıdır.

  • Alkol, sigara, uyuşturucu madde asla kullanılmamalıdır.
  • Kahve, çay gibi kafein içeren içeceklerden uzak durulmalıdır.
  • Hazır yiyecek-içecekler, yağlı-baharatlı yiyecekler, doymuş yağlar, gaz yapan sebzelerden uzak durulmalıdır
  • Gebelikte kullanılan ilaçlar fetüse zarar verebileceğinden doktor denetiminde kullanılmalıdır
  • Kavurma, kızartma ve taze olmayan besin tüketiminden uzak durulmalıdır
  • Fazla kilo alımını önlemek için unlu, yağlı ve şekerli besinler az tüketilmelidir
  • Besinlerin temiz tüketilmesi çok önemlidir. Tüketilen besinlerin iyi yıkanmış olması gerekir. Buna bağlı olarak küflenmiş ve kimyasal etki altından kalmış besinlerden uzak durulmalıdır.


Hamilelikte Sağlıklı Beslenme Nasıl Olur?

Hamilelik sırasında sağlıklı beslenmek, anne ve bebeğin ihtiyacı olan kalori ve besin miktarını sağlayan bir beslenme planıyla mümkündür. Bu noktada, hamilelik sırasında annenin ne kadar kilo aldığı önem kazanır. Sağlıklı kilo aralığında doğan bebeklerin doğum ve daha sonrasında belirli rahatsızlıklara yakalanma riskinin daha düşük olduğu söylenebilir. Aynı zamanda, sağlıklı beslenen anne adayları hamilelik sırasında çok fazla kilo almaz. Aksi takdirde, anne adayının sağlığını tehdit eden hastalıklara yakalanma riski artabilir.

Hizmet - Gebelikte Beslenme