Gebelik Hesaplama Nasıl Yapılır?

Gebelik Hesaplama Nedir?

Hamile kadınların gebelik sürelerini belirlemek için kullanılan metot gebelik hesaplama olarak bilinir. Gebelik hesaplama, son adet tarihi baz alınarak hesaplanır. Son adet tarihinin gebelik hesaplamasında en yakın bilgiyi verdiği bilinir. Kaç haftalık hamileyim? sorusuna yanıt arayan bireyler gebelik sürelerini öğrenmek için gebelik hesaplama yöntemini kullanabilir. Gebelik yumurtanın döllenmesiyle başlasa da esas alınan gün bundan 2 hafta öncesi, yani adet döneminin ilk günüdür. Gebelik hesaplama, gebeliğin takibi ve aşamalarını gözlemlemek açısından önemlidir. Hesaplamanın bir diğer önemi ise tahmini doğum tarihini öğrenmektir. Bireyler gebelik hesaplama sonucunda tahmini bir tarih elde ederek sürece kendilerini hazırlar. Ancak bu tarihin tahmini bir tarih olduğu unutulmamalıdır. En doğru ve net tarih düzenli doktor kontrolleri sonucunda belli olacaktır.

Gebelik Haftası Nasıl Hesaplanır?

Gebelik yumurtanın döllenmesi ile başlasa da, gebelik hesaplama son adet tarihinin birinci günü temel alınarak yapılır. Ancak adet düzensizliği olan kişilerde bu hesaplama her zaman doğru sonuç vermeyebilir. Son adet tarihi bilinmiyorsa bu konuda bir doktora başvurarak gebelik süresi öğrenilebilir. Gebelik süresi kişiden kişiye ve dış etkenlere bağlı olarak değişir. Bu süreç ortalama olarak 37 ile 42 hafta arasında sürer.

Gebelikte Kilo Hesaplama

Gebelik sürecinde beslenme, hem bebeğin sağlığı hem de annenin sağlığı ve hamileliğin refah ortamı içinde geçmesi açısından büyük bir yere sahiptir. Bu süreçte anne sağlıklı ve dengeli beslenerek gebelik sürecine olumlu yönde katkıda bulunur. Bununla birlikte gebelik döneminde kilo kontrolü de oldukça önemlidir. Anne adayı rahat bir hamilelik ve doğum süreci geçirmek için kilo alımını dengede tutmalıdır. Aşırı kilo alımı hamilelik sürecinin yanı sıra doğum sonrası da anne sağlığında olumsuz etkilere yol açabilir.

Gebelikte alınması gereken kilo miktarı, vücut kitle indeksi esas alınarak belirlenir.

  • 18, 5 kg/m² ‘nin altı: Normal kilonun altında (Tavsiye edilen kilo alımı 12-18 kilo arasında)
  • 18, 5 kg/m² ile 24, 9 kg/m² arasında: Normal kiloda (Tavsiye edilen kilo alımı 10-14 kilo arasında)
  • 25kg/m² ile 29, 9 kg/m² arasında: Normal kilonun üstünde (Tavsiye edilen kilo alımı 8-11 kilo arasında)
  • 30kg/m² ile 39, 9 kg/m² arasında: Normal kilonun çok üstünde, obez (Tavsiye edilen kilo alımı 5-9 kilo arasında)

Tahmini Doğum Tarihi Ne Zaman?

Kaç haftalık hamileyim? Sorusunun cevabını arayan bireyler gebelik hesaplama aracını kullanarak bebeklerinin tahmini doğum tarihini öğrenebilir. Gebelık hesaplama yöntemi tahmini sonuç verdiğinden daha ayrıntılı gebelik hesaplama için doktora başvurmak en doğru seçenektir.

Tahmini doğum tarihi hesaplaması yapılırken ‘negele yöntemi’ kullanılır. Bu yöntem ile gebelik hesaplarken öncelikle son adet tarihinin ilk günü baz alınarak bu güne 7 gün daha eklenir. Sonrasında bu tarihten 3 ay geriye gidilir ve son adım olarak da bulunan tarihe 1 yıl ekleyerek tahmini doğum tarihine ulaşılır.

Gebelik Hesaplama Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Hafta Hafta Gebelik Hesaplama Olur mu?

Bilindiği üzere 9ay 10 gün olan gebelik süresi genellikle haftalık olarak hesaplanarak takip edilir. Gebeliğin haftalık olarak hesaplanması, gebelik takibinin daha rahat yapılabilmesi açısından önemlidir. Aynı zamanda hafta hafta gebelik hesaplama daha anlaşılır ve kolay olduğu için en çok tercih edilen hesaplama yöntemidir.

Kaç Aylık Hamileyim?

Gebelik hafta hafta hesaplansa da bazı bireyler bu hesaplamanın aylık karşılığını da öğrenmek isteyebilir. Gebelikte her 4 hafta 1 aya tekabül eder.

Hamilelik Kaç Hafta Sürer?

Gebelik 40 haftalık bir süreçtir. Bu da 9 ay 10 gün yani 280 güne denk gelir. Ancak sanılanın aksine her gebelik 40 hafta sürmez. Bu süreç doğumun şekline, dış etkenlere ve hamilelik süresince oluşacak durumlara göre değişkenlik gösterebilir.

Blog - Gebelik Hesaplama Nasıl Yapılır?