Anne karnındaki bebeğin el, ayak ve yüzünü dört boyutlu olarak gösterilmesini sağlayan bir ultrason türüdür. Bu tür ultrasonun amacı, bebekte olabilecek bir çok anormalliklerin tespit edilmesi veya bebeğin sağlıklı olduğunu göstermektir.
Anomali taraması, riski olmayan normal bir gebelikte, bebekte fiziksel olarak normalden sapma (sakatlık) olup olmadığına yönelik yapılan bir ultrason muayenesidir.
Anomali taramasında bebekte şüphelenilen bir durum ortaya çıktığı zaman, bu şüphelenilen durumu aydınlatmaya yönelik olarak perinatolog (riskli gebelik uzmanı) tarafından yapılan ultrason muayenesi ise ileri düzey ultrasonografidir
İleri düzey ultrasonografi (Ayrıntılı ultrason - Detaylı ultrason) risk taşıyan bir gebeliğe ait bebeğin veya anomali taramasında şüpheli görünen bir bebeğin, bebekteki olası durumun kesin teşhis ve tedavisine yönelik olarak Perinatolog (riskli gebelik uzmanı) tarafından yapılan ultrasonografik değerlendirmedir.
Teknik özellikleri üstün olan bir ultrason cihazının kullanılması yanı sıra, asıl önemli olan ultrasondaki görüntüyü değerlendirip, sonucu yorumlayabilecek, bu konuda uzmanlaşmış tecrübeli bir Perinatoloğun (riskli gebelik uzmanının)olmasıdır. Ayrıntılı ultrasonun bu konuda özel eğitim almış ve uzmanlaşmış kişiler (perinatologlar) tarafından yapılması idealdir. Aksi takdirde çıkan sonuçların yetersiz yorumu, bulgulardan daha vahim sonuçlara yol açabilecektir.
Anomali taraması aslında ayrıntılı ultrasonografi çekilerek bebeğin tüm detaylarının incelenmesi ve ölçülmesidir. Fetal anomali taraması gebeliğin 18-23. haftaları arasında yapılır. Anne karnında bebeğin organlarının ayrıntılı olarak görüntülendiği özel bir ultrason muayenesidir.
Bu ultrason muayenesinde organ ve sistemler detaylı olarak incelenir:
Tüm bu incelemelerin sonucunda bebeğin tüm organları ve sistemlerinin normal olup olmadığı anlaşılır.